Basisgegevens
DUUR
4 jaar
OPLEIDINGSTYPE
Bachelor

HOOFDTAAL
Nederlands
STARTDATUM
Zomer (aug/sept)

COLLEGEGELD
Wettelijk collegegeld
Studiegegevens

De wereld zit in een enorme energietransitie. Fossiele brandstoffen worden vervangen door groene alternatieven. Dat vraagt om nieuwe kennis en nieuwe ideeën.
Tijdens de hbo-opleiding Chemische Technologie in Rotterdam ontwikkel jij je tot de chemisch technoloog die deze kennis en ideeën in praktijk gaat brengen. En daarmee de wereld een stukje groener en duurzamer maakt.
Interesse in bètavakken: een must
Wist je dat water uitzet tijdens bevriezing? Dat de warmtewisselaar een van de meest gebruikte instrumenten is in de chemische industrie? Of dat een boom gemiddeld 1 ton CO2 omzet in 1,1 meter hout? Geen zorgen als je dat niet wist. Belangrijker is dat je dit soort feitjes leuk vindt. Dat betekent namelijk dat je interesse hebt in de bètavakken, zoals scheikunde, natuurkunde, wiskunde en informatica. Dat is cruciaal wanneer je de opleiding Chemische Technologie gaat volgen.
Duurzaamheid: van grijs naar groen
Die exacte vakken zijn namelijk dé oplossing voor hét vraagstuk van onze tijd: de energietransitie. Om de aarde zoveel mogelijk te sparen, zullen we zo duurzaam mogelijk producten en materialen moeten produceren. De fossiele, grijze brandstoffen en energiebronnen moeten vervangen worden door groene alternatieven. Het mooie is: tijdens de opleiding Chemische Technologie ga jij op zoek naar die duurzame alternatieven. Meer dan bij de opleidingen Chemie, Werktuigbouwkunde en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek focussen we ons binnen Chemische Technologie op het volledige productieproces: van grondstof tot eindproducten. Zodat je als spin in het web alle onderdelen uit andere specialismen goed op elkaar kunt laten aansluiten.
Grote vraag naar chemisch technologen
In de sector is er een grote vraag naar talentvolle, oplossingsgerichte chemisch technologen met actuele kennis en frisse ideeën. Nadat je jouw hbo Chemische Technologie hebt afgerond, heb je dus een goed arbeidsperspectief. Bijvoorbeeld op een baan als plantmanager bij een levensmiddelenproducent, ontwerper van procesinstallaties bij een ingenieursbureau, procestechnoloog bij een chemisch productiebedrijf, salesmanager bij een onderdelenfabrikant of adviseur bij de brandweer. Vanaf het eerste idee tot de realisatie ervan; achter het bureau, in het lab of in de fabriek; chemisch technologen worden betrokken bij alle stappen van een productieproces.
Duurzaam produceren op grote schaal
Wanneer je bent afgestudeerd, weet je alles over de werking van processen en apparaten. Maar bij Chemische Technologie gaan we verder dan de basis. Hier denken we groot. De opleiding draait om het ontwerpen en opschalen van productieprocessen in de chemische, olie-, geneesmiddelen- en voedingsmiddelenindustrie. Hoe laat je een reactie die in het laboratorium prima verloopt, ook op grote schaal plaatsvinden in een fabriek? Hoe stel je massa- en energiebalansen op die als basis worden gebruikt om een (deel van een) productieproces te verbeteren? En hoe reken je die door?
Samenwerking met bedrijfsleven en andere opleidingen
Duurzaamheid vormt daarin de rode draad, zodat jij straks antwoord kunt geven op de vragen uit de markt. Al tijdens je opleiding krijg je te maken met die praktijkvragen. Binnen de studie Chemische Technologie werken we nauw samen met het bedrijfsleven. Tijdens projecten én tijdens je onderzoek ben je regelmatig bezig met (het oplossen van) actuele uitdagingen uit de praktijk. Practica volg je in de vernieuwde proceshal op het RDM-terrein. Ook vind je hier startups met interessante uitdagingen.
Kortom: heb je interesse in bètavakken en wil je alles weten over de werking van processen en apparaten?
Wil je duurzame oplossingen verzinnen voor het produceren van producten en materialen op grote schaal? Dan is de hbo-opleiding Chemische Technologie iets voor jou!
De opleiding Chemische Technologie wordt verzorgd door Rotterdam Mainport Institute, een samenwerkingsverband van Hogeschool Rotterdam en STC Group.
© de onderwijsinstelling(en)